Carnavalsportret #3: Judith

De carnavalscarrière van Judith

Als geboren en getogen Heerlense heeft Judith uit Heerlerbaan met haar 41 lentes er al een ware carnavalscarrière opzitten. Een loopbaan die als het aan haar ligt geen einde kent. Want zoals voor veel mensen kerst de mooiste tijd van het jaar is, is dat voor Judith de carnavalstijd. Vanzelfsprekend vanaf “Aod op Nuj’ in Heerlen. Niet de traditionele jaarwisseling maar de carnavals versie van 10 naar 11 november wanneer het carnavalsseizoen van start gaat. Dan breekt een tijd aan waarin Judith haar creativiteit de volle ruimte krijgt. Rond de zomer begint het alweer volop te kriebelen. Want of het nou gaat om het bedenken van weer een uniek kostuum met bijpassende schmink of het inzingen van een sjlager, meespelen met de Prinsekapel van de Winkbulle of het begeleiden van het jeugdprinsenpaar van de Heerlerbaan. Deze dame doet alles met verve.

Zoals het leven verschillende fases kent zo heeft de carnavalscarrière van Judith die ook. Kleine Judith begon met 9 jaar al met de optocht mee te lopen, speelde dan de fluit en hield dit vol tot haar 18de. Toen was het tijd om een paar jaar de optocht te lopen met de eigen vriendengroep ‘de Drinkbulle’. Erna was ze zelfs lange tijd van twee carnavalsverenigingen tegelijk lid zowel van de BaanUule en de Brouwers, beiden van de Heerlerbaan. Als hooglustigheid van de Brouwers zwaaide Judith in plaats van met een scepter, met een bierafschuimer… Het moge duidelijk zijn dan deze club carnavalisten hiermee de gevestigde orde van prinsen en prinsessen op de hak nam. Als je op de tafels staat en zo van het carnavalsfeest houdt blijft dat niet onopgemerkt. In 2013 werd Judith gevraagd om een steentje bij te dragen als bestuurslid van het jeugdcarnaval op de Heerlerbaan. En dat is misschien nog wel de mooiste fase in haar kleurrijke loopbaan. Er is niets zo leuk als die kids zien genieten en prachtig om te zien hoe trots ze zijn om bij de verenging te horen en al helemaal de jonkies die als jeugdprinsenpaar worden uitgeroepen.

Een gouden herinnering komt uit 2015, toen streek 3FM Serious Request neer in onze stad en zorgde deze Vasteloavendsvierder er op eigen houtje – gesteund door de Winkbulle - voor dat de ‘Sjoenkelwals’ van Wiel Knipa door de DJ’s in het glazen huis werd gedraaid. Ze kwam in actie nadat Giel Beelen het nummer van Knipa kort inzette en zei; “Dit moet wel heel veel geld opleveren, wil ik dit draaien”. Dat was dus niet tegen dovemans oren gezegd. Het resulteerde in een opbrengst van € 800,- en een sjoenkelde Stadsprins, Jonkheedsprins met hun gevolg in het glazen huis.

Carnaval in 3 woorden? Samen, spass & plezeer (op een nette maneer). Wat zich vrij vertaald naar; sociaal, lol maken en met respect voor elkaar. Dit draagt ze ook uit binnen het jeugdcarnaval; iedereen is welkom, iedereen is gelijk en ook iedereen moet zich gedragen en er wordt samen gefeest. Samen betekent voor Judith inmiddels niet zozeer meer om de hele Vasteloavend met een groep mee te trekken. Liever niet zelfs. Ze geniet ervan om rond te ‘zwerven’ in de stad en op de Heerlerbaan. Je treft namelijk altijd bekenden, het is eigenlijk één grote jaarlijkse reünie. Want laten we eerlijk zijn, Heerlen is gewoon een groot dorp en dat is absoluut als compliment bedoelt. Ze viert Vasteloavend dan ook uitsluitend in Heerlen en nergens anders. Ze zou niet weten waarom. In Heerlen is het altijd weer een warm bad!

Foto: Luc Lodder