Carnavalsportret #2: Daan

Daan viert zijn verjaardag, Valentijn en vasteloavend op één dag!

Carnaval is een feest voor jong en oud! Of je een ware Vasteloavendsvierder bent heeft dan ook niks met leeftijd te maken. Daan uit het Heerlense Caumerveld is hier het springlevende bewijs van. Op 9 februari werd hij 11 jaar, sowieso al de perfecte leeftijd voor deze feestneus. En corona of niet, dat moet gevierd worden! Het weekend leek hem dan toch het leukste maar de zaterdag was al vergeven; “Papa had al een online carnavalsbingo met de Ronde Tafel”. Dan door naar de zondag, Carnavalszondag en ook nog eens Valentijnsdag! En zo ontstonden de 3 V’s van Verjaardag, Vasteloavend en Valentijnsdag. Drie geweldige elementen voor een uitmuntend corona-proof evenement of zoals Daan zelf zegt een ‘defilé’.

Het defilé zal plaats vinden bij de jarige job voor de deur. Vrienden en familie ontvingen een uitnodiging met heldere instructie en er zijn maar liefst 17 aanmeldingen binnen gekomen en ook nog eens 2 online deelnemers. Een aantal waar menig optochtcomité jaloers op zou zijn. Er wordt niets aan het toeval over gelaten want alles moet natuurlijk wel netjes binnen de geldende maatregelen. Er zijn dan ook optochtnummers en tijdsvakken toebedeeld aan de deelnemers. Om het af te maken zijn er ook ‘motto’s uit gedeeld geheel in stijl met een echte carnavalsoptocht. Een greep uit de motto’s; ‘oma en opa op sjiep’, ‘inge bonte sjturm’, ‘op zeuk noa get gelök in Welte’. Als dit de creativiteit niet aanwakkert dan weet Daan en zijn optochtcommissie het ook niet meer.

Daan kan niet wachten tot zondag en telt de dagen. Al had hij ook weer graag met de jeugdraad van elf van de Winkbulle op de wagen gestaan dit jaar en als het even had gekund dan als jeugdprins. De brief was al gepost… Hopelijk heeft hij nog een kans komend seizoen, al wordt het lastig omdat hij dan al in de brugklas zit en niet meer op de basisschool. Maar hoe dan ook, Daan die redt zich wel. Als je uit zo een creatief gezin komt dan bedenk je vast weer een nieuw alternatief. Daarbij loopt hij ook al jaren met zijn vader en zusje mee met V.V. “de Jong Blutsjen’. Want de Grote Optocht in Heerlen, dat is toch elk jaar weer gewoon het leukste!

Foto: Luc Lodder