Binnenkort in Heerlen: Basquiat! 'BasquiWAT?'

‘BasquiWAT?’
…dat is voor velen de eerste gedachte bij het horen van de aankondiging van SCHUNCK* over de unieke tentoonstelling van graffitikunstenaar Jean-Michel Basquiat. Het schijnt een wereldberoemde kunstenaar te zijn uit New York wiens naam je uitspreekt als BAS-KIE-JA(T). Wie is deze creatieve vogel die in SCHUNCK* neerstrijkt? Dat willen wij wel eens weten! En voor diegenen die twijfelen wat SCHUNCK* ook alweer is; dit is het Glaspaleis. In dit bekende Heerlense gebouw komen architectuur, kunst, film, literatuur (bibliotheek), muziek en dans samen. Maar ook lekker eten en drinken bij Bagels & Beans of op grote hoogte bij Brasserie Mijn Streek is een feest. Genoeg over SCHUNCK*, terug naar Basquiat! BasquiWAT? “Ik hoor je denken…” Maar bij de namen van Andy Warhol en Madonna gaan toch zeker wel wat belletjes rinkelen?!

BasquiWIE?
Wij deden alvast een beetje huiswerk en praten je graag bij. Jean-Michel Basquiat was een graffitikunstenaar en werd geboren in New York. In de jaren 80 sierde hij de straten en stegen van 'The Big Apple' op met zijn SAMO© tags. Een tag is een soort terugkerende handtekening van graffitikunstenaars. Dit waren vooral prikkelende teksten die op veel aandacht konden rekenen van de New Yorkers. De nieuwsgierigheid groeide naar deze toen nog anonieme en dus onbekende afzender. Basquiat doorbrak zelf de stilte door zijn werk aan te bieden aan Andy Warhol. Je weet wel die van onder meer de wereldberoemde uitspraak “In the future everyone will be famous for fifteen minutes” en de befaamde bananenhoes van 'The Velvet Underground & Nico'. Als we kijken naar alle huidige (social) media had Andy Warhol dus een bizarre voorspellende gave. Warhol was vrijwel meteen enthousiast na het zien van het werk en nam Basquiat mee de New Yorkse kunstwereld in. Zo kwam het dat Basquiat als straatschoffie tussen vele ‘hotemetoten’ terecht kwam en zelfs een tijdje verkering had met niemand minder dan Madonna. Zijn werk ontwikkelde zich en hij ruilde de straten in voor een atelier. Het werk werd groter en in plaats van muren werden het vaak megagrote canvasdoeken waarop Basquiat helemaal losging. Zijn werk heeft letterlijk en figuurlijk heel veel lagen. Met andere woorden; er gebeurt heel veel in zijn kunstwerken. Dit zorgt ervoor dat je telkens nieuwe dingen ontdekt. Een lust voor het oog maar dus ook zeker voor je hersenpan. Na het zien van de film 'Basquiat' uit 1996 over zijn leven bleven we een beetje verward achter. Het succesverhaal van Jean-Michel Basquiat gaat gepaard met de nodige hoeveelheden drugs, dat is op zich niet zo uitzonderlijk maar zet je toch aan het denken. Wie was deze man? Wat ging er om in zijn hoofd? Wat wil hij ons vertellen? Een van zijn vele treffende uitspraken of beter gezegd levenswijsheden:

“It’s not who you are that holds you back, it’s who you think you’re not.” - Basquiat

De Koningin komt naar het Glaspaleis
Er zijn al vele tentoonstellingen van Basquiat geweest over de hele wereld en ook in Nederland. Maar niet eerder werd dit werk vertoond. Het is vooral werk van vlak vóór zijn grote doorbraak en de eerste werken die naar Nederland kwamen. Het is zijn meest rauwe en pure werk, rechtstreeks van de straat. Geen beter decor dus dan Heerlen om deze kunst te presenteren. Heerlen als Mural-hoofdstad van Nederland is de perfecte omgeving. Een omgeving waar Basquiat zich waarschijnlijk helemaal op zijn gemak had gevoeld. Helaas overleed hij veel te vroeg op 27-jarige leeftijd in 1988 maar gelukkig is zijn werk anno 2019 nog steeds springlevend. Basquiat is tot op de dag van vandaag één van de grootste inspiratiebronnen voor kunstenaars over de hele wereld. Dat zie je ook terug op de muren van onze stad. Daarbij is Basquiat de duurst geveilde Amerikaanse kunstenaar ooit.

Het is dus niet zomaar ‘iets’ wat naar Heerlen komt en dat vindt Koningin Maxima ook. Dus mocht je nog niet overtuigd zijn, beter dan dit wordt het niet. Op donderdag 31 januari komt onze Koninklijke Hoogheid naar Heerlen voor het openen van deze tentoonstelling!

En nu?
Ben je totaal geen ‘kunstkijker’? Daag jezelf dan eens uit door de volgende video’s te kijken. Je wordt gegarandeerd verrast door het levensverhaal en de handel en wandel van Basquiat. Wees gewaarschuwd; het smaakt waarschijnlijk naar meer! Wij willen het werk van deze legende namelijk ondertussen wel met eigen ogen zien. Het aftellen is begonnen…

AvroTros: Basquiat - Rage To Riches
15 dingen die je nog niet wist over Basquiat

Basquiat – The Artist and His New York Scene is te zien in het SCHUNCK* Glaspaleis in Heerlen van 2 februari t/m 2 juni 2019. Meer weten? Klik hier!