De kroon op het werk | Máxima opent Basquiat-tentoonstelling in Heerlen

We zeiden het al eerder en we zeggen het nog een keer, al kunnen we niet beloven dat dit laatste keer is. De tentoonstelling van Basquiat is gisteren (31-1-2019) geopend door niemand minder dan Koningin Máxima in SCHUNCK. Dat is heel bijzonder en uniek en daar mag Heerlen met recht trots op zijn. In besloten kring werd hare majesteit warm onthaald in het Heerlense Glaspaleis. Na 2 jaar van intensieve voorbereiding, het samenstellen van de kunstwerken uit verschillende exposities met name New York, was vandaag dé dag. Koningin Máxima kreeg een bijzonder creatief programma voorgeschoteld. Muziek, mode, poëzie en dans gepresenteerd door een hele hoop jonge talenten werd beloond met veel applaus. Ook zette onze Koningin haar eigen graffiti-tag waarmee ze de tentoonstelling officieel opende. Haar aanwezigheid is een kroon op het harde werken voor en achter de schermen bij SCHUNCK en natuurlijk ook de spreekwoordelijke kroon op het werk van de legendarische Basquiat. Leuk om te weten; diezelfde kroon gebruikte hij ook graag in zijn werk en zie je overal terug.

“Wij hopen dat u, Majesteit, na vandaag weer een beetje meer van Heerlen bent gaan houden net als dat u ook van New York doet.” – Emile Roemer | waarnemend burgemeester van Heerlen

Same old shit
New York en Heerlen zijn anno 2019 waarschijnlijk een wereld van verschil, maar in de jaren 80 waren er veel gelijkenissen te trekken. New York is dan niet de wereldstad zoals we deze nu kennen. De stad is vooral grijs en grauw en kent ook een industrieel verleden met veel armoede. Het zijn in de jaren 80 onder andere de graffiti-teksten van het duo SAMO (staat voor; Same Old Shit) waar Basquiat deel van uit maakt, die de straten opsieren en veel verborgen boodschappen achterlaten. New York heeft zich in deze tijd mede door straatkunstenaars opnieuw uitgevonden en de talenten waaronder Basquiat, Keith Haring en Andy Warhol ontwikkelden zich door naar succesvolle en gevierde kunstenaars. Tot op de dag van vandaag is hun werk in tentoonstellingen te zien over de hele wereld. Nu dus ook in Heerlen. Waar beter dan tegen de achtergrond van onze rauwe stad met lef? Onze stad die street art van over de hele wereld al jarenlang met open armen ontvangt? Juist!

“We zijn hier in het glaspaleis bij Basquiat. De koningin is er ook dus de inzet is ‘maximaal’. Basquiat nam de trap in plaats van de lift. Oefening baart kunst” – uit poëzie van studenten Vrije School Parkstad

In de lift
Basquiat experimenteerde erop los en kende geen beperkingen. Alles werd beschilderd en naast het schilderen, maakte hij ook muziek en draaide als dj. Een vrije geest die zichzelf alles leerde en vooral veel uitprobeerde. Eén van de studenten van de Vrije School zei het zo mooi in zijn gedicht; ‘Basquiat nam de trap in plaats van de lift’. Stap voor stap ontwikkelde de kunstenaar zich en uiteindelijk kwam zijn carrière razendsnel in de lift en werd hij wereldberoemd. Wat een inspiratie en extra motivatie brengt een tentoonstelling als deze voor een stad als Heerlen. Een stad die ook continu in ontwikkeling is en niet bang is om te experimenteren.

“30 jaar geleden is de vlam van Basquiat in New York gedoofd. Maar in 2019 gloeien de kolen nog steeds na in Heerlen. Zijn werk is en blijft mateloos interessant en relevant.” – Jasper Krabbé | Kunstenaar

Vuurtje aangewakkerd
Het vuurtje is aangewakkerd en Heerlen is trots. Trots op deze unieke tentoonstelling. Trots op deze prestatie van SCHUNCK. Trots op onze stad. Kunstmaker- en kenner Jasper Krabbé (uit de beroemde familie) zag het werk van Basquiat als jonge jongen in New York en is tot de dag van vandaag nog steeds zwaar onder de indruk. Het vuur wat Basquiat heet is aangewakkerd en zal branden in Heerlen van 2 februari t/m 2 juni.

Openingsweekend
In het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 februari is de tentoonstelling ‘Basquiat - The Artist and his New York scene’voor het eerst te bezoeken voor het grote publiek. Op beide dagen is het museum van SCHUNCK open van 11.00 tot 17.00 uur en zijn er tal van aanvullende activiteiten, zoals een lezing van Basquiats ex-vriendin Alexis Adler. Zie www.schunck.nl/Basquiat voor meer informatie en tickets.