20 jaar IBE! - 10 t/m 12 augustus

The Notorious IBE viert een dubbel jubileum tijdens de 2018-editie van het festival in het weekend van 10, 11 en 12 augustus. Het festival, opgericht in 1998, viert haar 20-jarig bestaan, samen met het feit dat Heerlen 10 jaar thuisstad én het kloppend hart is van de internationale urban dance scene. In 2017 werd The Notorious IBE bezocht door 10.000 lokale, nationale en internationale bezoekers uit 40 verschillende landen. Dit jaar maakt de stad zich wederom op voor de top van de urban dance vanuit de hele wereld.

The Notorious IBE werd in 1998 voor het eerst georganiseerd in Rotterdam en vindt sinds 2008 plaats op diverse locaties in de binnenstad van Heerlen. Het is het grootste en oudste urban dansfestival van Nederland en biedt dit jaar ruim vijftig aan urban dans gerelateerde programma’s. Het hart van het festival zijn de battles. Speciaal vanwege het 20-jarige jubileum wordt het legendarische programma All Battles All dat IBE internationaal op de kaart heeft gezet nog één keer georganiseerd. Drie internationale teams (USA, FR en YOUNG GUNS) strijden hierbij in een ultieme dance-arena zonder jury en tijdslimiet tegen elkaar.

Daarnaast vindt tijdens The Notorious IBE 2018 de Nederlandse voorronde van de meest prestigieuze breakdancecompetitie ter wereld, de Red Bull BC One World Final, plaats. 16 dansers, onder wie de twee Heerlenaren Marciano van Kempen en Joey Berger van Dancestudio HFC, proberen tijdens de Red Bul BC One Holland Cypher dat ene felbegeerde ticket voor de World Final op 29 september in Zürich (CH) te bemachtigen. De wedstrijden zijn gratis te bezoeken.

Special guests
ILLUSIONARY ROCKAZ COMPANY, JUSTIN VAN DER LEK en SHAILESH BAHORAN. Deze vrienden van The Notorious IBE van het eerste uur komen vanuit alle hoeken van de wereld naar Heerlen om hun 20-jarige vriendschap met het festival te vieren. De leden van de Illusionary Rockaz Company formeerden 20 jaar geleden in Nieuwegein hun Breakdance Crew. Inmiddels is de crew een zelfstandige stichting en is artistiek leider Shailesh Bahoran een van de meest veelzijdige en gevraagde urban dance / theatermakers van Nederland. Crew-lid Justin van der Lek verliet het gezelschap om in Hollywood een carrière op te bouwen in de wereld van special effects. Met succes. Hij werkte o.m. aan blockbusters als Independence Day, Iron Man, Planet of the Apes en The Avengers en won de Visual Effect Society Award voor zijn bijdrage aan Star Wars: The Force Awakens. Speciaal voor The Notorious IBE komt hij vanuit Nieuw-Zeeland voor een inspirerende talkshow over zijn werk in Hollywood en hoe zijn leven als (urban) danser daaraan bijgedragen heeft.

CAPITAL STAGE
Terug van weggeweest op The Notorious IBE is het podium voor Nederlandstalige hiphop, dat dit jaar de toepasselijke naam Capital Stage krijgt, vanuit de gedachte dat Heerlen tijdens The Notorious IBE dé hiphop-hoofdstad van Europa is. Poppodium NIEUWE NOR tekent voor de programmering. Bekende namen op het affiche zijn de ‘koning van de good vibes’ Jacin Trill, Kevin alias Slowflowanimal en lokale talenten Kosso (Hulsberg), MarOne (Maastricht) en de DJ’s Boscha Nova en Yung Baro (Heerlen). Rugged (Eindhoven) sluit af met een dampende dj-set.

De Capital Stage vindt plaats op zaterdag 11 augustus van 20.00 tot 01.00 uur op De Bongerd in Heerlen. Toegang is gratis. Na afloop verzorgt poppodium NIEUWE NOR een afterparty.

Een festival voor iedereen
Naast dans zijn muziek en cultuur belangrijke onderdelen van The Notorious IBE: op verschillende locaties in de binnenstad van Heerlen vinden events plaats. Hierbij zijn verschillende muziekstijlen van Disco, Funk tot Hip Hop en House te horen en er is veel ruimte voor het ontdekken van kunst en cultuur, mede dankzij de verschillende aanwezige nationaliteiten en internationale samenwerkingen. Veel activiteiten zijn gratis toegankelijk, waaronder een cultuurmarkt, een foodcourt en een speciale Art Market met Urban Art Workshops voor kinderen. Als Kick-Off organiseren Dancestudio HFC en Heerlen Mijn Stad donderdag 9 augustus een gratis Blockjam op het Pancratiusplein.

Festivalinformatie
The Notorious IBE
Vrijdag 10 t/m zondag 12 augustus 2018, Heerlen