Kunstbakken

Kunstbakken in Heerlen Mijn Stad

Wat een bak, he? Het beschilderen van prullenbakken in de winkelstraten. In Heerlen draaien we onze handen daar niet voor om, want wat voor een streetarthoofdstad zouden we zijn als je niet overal in de stad in aanraking komt met kunst. Naast de nog steeds groeiende collectie aan murals, paste-ups en sculpturen zijn er dan nu ook de zogeheten ‘kunstbakken’.

In 2014 is de basis hiervoor gelegd door HeerlensDNA i.s.m. kunstenaars als de TekenKingz en James Jetlag. Hun cartooneske en vrolijk uitziende prullenbakken hebben het straatbeeld enkele jaren opgesierd totdat deze werden vervangen door nieuwe en grotere en helaas ook saaiere bakken. Maar het was niemand minder dan Jean-Michel Basquit die de inspiratie vormde voor de tweede generatie ‘kunstbakken’. Van 2 februari t/m 2 juni 2019 was in het SCHUNCK Glaspaleis de tentoonstelling ‘Basquiat – The Artist and his New York Scene’ te zien. Voor wie de tentoonstelling heeft bezocht, weet waar Basquiat om bekend staat; van lelijke objecten kunst maken. En zeg nu zelf, wat is er lelijker dan een prullenbak in de publieke ruimte?!

Onder het mom van niet praten maar doen (of zoals ze in Rotterdam zeggen: niet lullen maar poetsen) ging op maandag 29 april jl. het eerste groepje van jonge (Eu)regionale kunstenaars – Maike Vierkant, Mariëlle Yogi, Dean Kisters en Jerôme Sweelsen – o.l.v. Amber Delahaye aan de slag in de Saroleastraat. In de vroege ochtend, na een eerste koffieshot bij Espresso Bar Aroma, zijn zij begonnen aan het pimpen van de goed schoongespoten en afgehaalde (kudos Gemeente Heerlen!) prullenbakgeraamtes. Binnen een dagdeel had Heerlen een vijftal nieuwe blikvangers. Vijf kunstwerken in de meest uiteenlopende stijlen; de een wat meer abstract, de ander ‘fine lining’ en daartussenin een realistische schildering van de Pancratiuskerk. Haast zonde om je afval erin te dumpen – wel doen ajb. ;-) Het algehele thema was trouwens ‘Heerlen door de jaren heen’.

Kunstbak
Marielle Yogi aan het werk in de Saroleastraat

Een maandje of wat later waren de overige prullenbakken in de Sarool aan de beurt. Het publiek had positief gereageerd, dus het was veilig om verder te gaan. Zeven nieuwe kunstenaars uit de omgeving waren snel gevonden en gingen onder dezelfde omstandigheden aan het werk. Wederom met de goede hulp van Gemeente Heerlen en versgezette brandstof van Aroma was dit kunstklusje binnen mum van tijd gepiept. En net als bij de eerste ronde was de diversiteit weer enorm groot. Onder meer de koning van de urban jungle, de geweldige leus “Hey Tuup, trash hier anders schop ik je naar het Maankwartier” en maar liefst twee gedichten werden aangebracht. Nog steeds binnen het thema ‘Heerlen door de jaren heen’.

Voor de derde en gelijk ook laatste ronde van 2019 werd het werkgebied verplaatst van de hoofdwinkelstraat naar een leuk klein straatje iets verder op, de Oranje Nassaustraat. In de Oranje Nassaustraat vind je geen grote ketens maar wel lekkere eettentjes, een platenzaak, een eigenzinnige boetiek en nog veel meer. Een ideale straat voor dit creatieve project. De straat had zes prullenbakken en nu dus zes kunstbakken. Twee bijzondere feitjes: 1) een van deze lichting kunstenaars woont in de Oranje Nassaustraat en 2) een van de grondleggers van dit idee, Toon Hezemans van de TekenKingz, heeft op ons verzoek opnieuw een prullenbak onder handen genomen.

Kunstbak #2
Kunstbak van Yasmin Luijten a.k.a. Yazz Ink

In totaal zijn er nu 18 kunstbakken te vinden in Heerlen-Centrum en wat ons betreft komen daar volgend jaar nog flink wat bij. Buiten het feit dat dit project perfect past binnen een kunststad als Heerlen is dit ook een fantastische kans voor aanstormende kunstenaars om met hun werk een groot publiek te bereiken. Maar om niet de stempel ‘Wij van WC-eend…’ te krijgen, laten wij graag een van de kunstenaars aan het woord.

Cassandra Dohmen | SkinnyWhale Visuals: “Wat ik vet vind aan het kunstbakkenproject, is dat ik, als trots centrumbewoner, een keer de kans kreeg om mijn eigen (visuele) stempel te drukken op Heerlen. Heerlen, streetart capital, heeft zeer diverse inwoners, met allemaal hun eigen talenten. Na een diep dal, ontdekken we samen opnieuw de identiteit van Heerlen, en ik denk dat het ontzettend tof is dat de creativiteit van de locals zélf daar een onderdeel van is. En daarbij, hoe dope is het om gewapend met spuitbussen en markers een lelijke grijze prullenbak te lijf te gaan? Méga dope!”

Ook een bak?

De Kunstbakken zijn een initiatief van Heerlen Mijn Stad. Kunstenaars mogen zich altijd opgeven om een prullenbak te beschilderen via [email protected]. Let op: er is nu al een vrij lange wachtlijst, maar gelukkig zijn er ook veel prullenbakken in het centrum.

Kunstbak #3