Up- Yora Rienstra

Een waanzinnig gevoel van geluk

UP is het aangrijpende vervolg op PAAZ, het bejubelde debuut van schrijfster Myrthe van der Meer, dat vorig jaar in Theater Heerlen te zien was. Haarscherp en met veel humor verwoordt UP de angstaanjagende momenten waarop de wanen toeslaan. ‘Niet normaal!’, vond Theo Maassen en de Telegraaf gaf ★★★★1/2 ster.

Emma Nieuwenhuis moet de psychiatrische kliniek in. Opnieuw, tot haar ongeloof en schrik. Twee jaar geleden was ze een tijd opgenomen, en uitgerekend nu, nu ze zich sterk voelt en zelfs ‘een waanzinnig gevoel van geluk’ ervaart, herhaalt de geschiedenis zich. Dit omdat haar specialist, een vervanger die ze niet kent, haar wel erg uitbundige geluksgevoel niet vertrouwt. Wat een misverstand, en wat een vernedering.

Zicht op de hersenstormen

In UP krijgen we nader zicht op Emma’s ‘hersenstormen’. Emma betrekt ons zo dicht bij haar belevenissen dat het is alsof we ze zelf ondergaan. In de ziekenhuiswinkel spreekt iedereen opeens in een onbekende taal, en bestaat die enge hond die haar beloert nu wel of niet? ‘Het is alsof je verliefd wordt, elke keer opnieuw. Je wordt verliefd op het leven, maar het leven maakt het steeds weer met je uit.’

Yora Rienstra

Comédienne Yora Rienstra speelde PAAZ twee seizoenen lang in uitverkochte zalen. Als geen ander weet zij de leefwereld en de persoonlijkheid van de hoofdpersoon te vangen. Buiten het theater is Yora een van de presentatoren van het spraakmakende VARA-programma RamBam. Ze won in 2009 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Recensies:
‘Ze bundelt al haar talenten tot een krachtig, persoonlijk statement.’- De Telegraaf ★★★★ 1/2

'Mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen. Rienstra weet ze weer puntgaaf neer te zetten.' – Trouw ★★★★

‘Indrukwekkend in eenvoud.’ - Noordhollands Dagblad

‘Niet normaal!’ – Theo Maassen

Credits

  • Boek: Myrthe van der Meer
  • Regie: Benno Hoogveld
  • Tekst: Rik van den Bos
  • Spel: Yora Rienstra