Toneelgroep Oostpool Laura H.

Over de vrouw die met haar kinderen uit het kalifaat ontsnapte. Naar de bestseller van Thomas Rueb

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

'Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout.'
Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Nu, ruim een jaar later, lijkt de publieke opinie anders te reageren. De verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.

Geen geromantiseerd verhaal
Laura H. is geen verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over een grotere context. Over de tijd waarin we leven en waarin mensen onverminderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning. De voorstelling Laura H. toont hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van naïeve keuzes en het zijn van een nationaal terrorismerisico.

Verhalen van nu Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Toneelgroep Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

CREDITS

tekst Thomas Rueb | bewerking AnoekNuyens | regie MarcusAzzini | spel Lowie vanOers en Jade Olieberg | dramaturgie Madelon Kooijman | regieassistent Emilie Pos| scenografie Studio DennisVanderbroeck | lichtontwerp Jantje Geldof | kostuumontwerp Mattijsvan Bergen| beeld Henri Verh |geluid Timo Merkies

Toneelgroep Oostpool-YouTube
Toneelgroep Oostpool-1
Toneelgroep Oostpool-2
Toneelgroep Oostpool-3
Toneelgroep Oostpool-4
Toneelgroep Oostpool-5
Toneelgroep Oostpool-6
Toneelgroep Oostpool-7
Toneelgroep Oostpool-8