Stephen Shropshire - Cantata

Ontroerende dans op Bach

De choreografieën van de Amerikaanse maar in Maastricht gevestigde choreograaf/danser Stephen Shropshire worden internationaal gewaardeerd vanwege hun muzikale sensibiliteit en atletische, virtuoze bewegingstaal.

Voor zijn voorstelling Cantata liet Shropshire zich inspireren door de Cantatas van Bach, waaronder zijn meesterwerk Ich Habe Genug BWV 82. Danser en muziek gaan in deze dans een relatie aan, waarin de essentiële aspecten van het menselijk bestaan op ontroerende wijze worden onthuld. In oktober 2017 won hij de Speciale Prijs van het Dansersfonds ’79 voor de consequente esthetische harmonie in zijn werk en de hechte relatie met de gekozen muziek.

De pers over Cantata
'Stephen Shropshire heeft zichzelf overtroffen… een juweeltje’ – de Volkskrant
‘briljant, verontrustend, maar briljant’ – Artstalk Magazine
‘Ineens is daar het pareltje…’ – NRC

Over Stephen Shropshire
Stephen Shropshire (1972) begon zijn danscarrière aan de beroemde Julliard School in New York, waar hij afstudeerde bij Benjamin Harkarvy. Daarna behaalde hij zijn Master in Arts and Heritage aan de Universiteit van Maastricht. In 1999 kwam Shropshire naar Nederland om te dansen bij NND/Galili Dance. In zijn tijd als danser maakte hij ook acht choreografieën voor het gezelschap waaronder Piper’s Progress; dit werk won de Grand Prize en de Public’s Prize op de 8e International Choreographic Competition Tendances in Luxemburg. Als freelance choreograaf heeft hij werken gemaakt voor o.a. Scapino Ballet Rotterdam, Holland Dance Festival, Dansgroep Krisztina de Châtel en SALLY Dansgezelschap Maastricht. Nederlandse Dansdagen. Afgelopen jaar ontving 'We Are Nowehere Else But Here' van Stephen Shropshire Foundation in coproductie met Korzo producties de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie van 2018.