Spiegeltentconcerten

Het Burg. van Grunsvenplein voor Theater Heerlen is gedurende het hele festival het bruisende hart van Cultura Nova. De plek voor ontmoeting voor publiek en artiesten. Een gezellig etentje vóór de voorstelling en een drankje en een goed gesprek erna. Spraakmakende interviews en discussies die live worden uitgezonden op L1. Maar ook de plek voor verrassende performances, leuke kindervoorstellingen en elke avond een nieuwe band in de bekende Spiegeltent.

Loop eens binnen, ontdek, laat je zintuigen prikkelen. Elke dag een andere band, een ander genre en bovenal gratis te bezoeken.

Zin om alvast in de Spiegeltent sferen te komen? Beluister hier onze geselecteerde Spotify playlist.

Vrij 23 aug | 22:30 uur | Gratis
Naft! Ft. Twerkshop (BE) - Brass / Dance
De nieuwste brass-sensatie komt uit het Belgische Gent en brengt met vier blazers en twee drummers een eigenzinnige mix van house, techno en EDM. Elektronische muziek zonder elektronica, wat zeker niet betekent dat de beats minder hard de dansvloer op knallen. Om het feest compleet te maken neemt NAFT de dansers van Twerkshop mee. Dit gezelschap heeft het twerken verheven tot een ware kunstvorm en laat geen enkele kont onberoerd!

Za 24 aug | 21:30 uur | Gratis
Mamas Gun (GB) - West-coast / Soul + Disco Mundo​
De eens zo verfoeide brave west-coast sound is helemaal terug en hipper dan ooit. Met als grote aanjager Andy Platts en in eigen land Gerard Ekdom. Die laatste nodigde Platts met zijn bands Young Gun Silverfox en Mamas Gun veelvoudig uit in zijn radioshow, waardoor ze een aanzienlijke fanschare opbouwden in Nederland. Met Mamas Gun gaat Andy Platts meer in de richting van de soul. Liefhebbers van The Isley Brothers, Curtis Mayfield, Jamie Lidell of Stevie Wonder zitten dus goed deze avond.

Zo 25 aug | 21:30 uur | Gratis
Soweto Soul (ZA) - Afro-beat + DJ Skizm​
Muzikant en Heerlenaar Joep Pelt vertrok naar Zuid-Afrika om een radiodocumentaire over de lokale muziekcultuur te maken. Wat startte als een klein project eindigde in Soweto Soul, een band bestaand uit een bonte verzameling Zuid-Afrikaanse muzikanten onder leiding van Pelt. Hun missie: een ode brengen aan de muziekcultuur uit de townships. Van de swingende Hi-Life en Afrobeat van toen tot de hiphop van nu. Kortom, een muzikale trip langs de geschiedenis en toekomst van Zuid-Afrika.


Ma 26 aug | 21.00 uur | Gratis
ONIPA (GH) - Afro Futurisme + DJ Skizm​
ONIPA betekent ‘mens’ in het Akan, de oorspronkelijke taal van het Ahantivolk in Ghana. Deze naam doet eer aan de missie van de band om verbinding en verbroedering te brengen tussen nationaliteiten en generaties, traditie en futurisme. Opererend vanuit de culturele smeltkroes Londen brengt dit collectief een afro-elektronische cocktail van energie, grooves, afro-futurisme en dansmuziek die geen enkele heup onbewogen laat.


Di 27 aug | 21:30 uur | Gratis
Tyler Childers (VS) - Country
Een nieuwe generatie artiesten blaast de Amerikaanse rurale muziektraditie nieuw leven in. De uit ‘bluegrass state’ Kentucky afkomstige singer-songwriter Tyler Childers is een van de vaandeldragers van deze country-revival. Met zijn met whisky doordrenkte stemgeluid en weinig verhullende teksten brengt hij een frisse mix van country, bluegrass en folk. Zijn doorbraakalbum ‘Purgatory’ werd geproduceerd door Sturgill Simson, die ook verantwoordelijk is voor de productie van zijn aankomende album ‘Country Squire’. Hoge verwachtingen dus van deze Kentucky-boy!


Wo 28 aug | 21:30 uur | Gratis
blackwave. (BE) - Hiphop + Kijkeenster ​
De hiphopscene van onze zuiderburen broeit als nooit tevoren en het jonge Antwerpse duo Will en Jay alias blackwave. is misschien wel het meest gevaarlijke wapenfeit. Dé Belgische doorbraak-act van 2019 stond weken aan een stuk op nummer 1 in de Afrekening van Studio Brussel en ontbreekt op geen enkel relevant festivalaffiche, waaronder North Sea Jazz en Montreux Jazz. Met hun jazzy-feel hiphop en Engelstalige raps gaan ze verder waar afgelopen jaar Coely was gebleven; een dampende feestende spiegeltent!


Do 29 aug | 21:30 uur | Gratis
Alfa Mist (GB) - Nu Jazz + Kijkeenster ​
De jonge en opwindende UK-jazzscene bruist van de creativiteit en de cross-overs. Een van de smaakmakers in deze scene is Alfa Mist. De jonge uit Londen afkomstige pianist begon als grime en hiphop producer en kwam al snel via sampling in de jazz terecht. Uit diezelfde scene werkte hij onder andere samen met Tom Misch en Jordan Rakei. Met zijn melancholische en harmonieuze jazz, die hij mixt met soul en hiphop weet hij een nieuw en jong clubpubliek te verbinden aan de jazz legacy.


Vrij 30 aug | 21:30 uur | Gratis
Conjunto Papa Upa (NL) - Tropical Surf + DJ Skizm​
De in Venezuela geboren Alex Figueira is geen vreemde als het aankomt op tropical music uit de seventies. Met zijn band Conjunto Papa Upa graaft hij diep naar de muzikale wortels van zijn moederland en voert deze op geheel unieke en onvoorspelbare wijze naar nieuwe gronden. Samen met Afrikaanse en Caribische ritmes, psychedelica, surf, samba, old school salsa, funk en sarcastische teksten over de huidige socio-politieke situatie in Venezuela. Dansbaar, futuristisch en vintage tegelijk, zo raar dat het leuk is!.

Za 31 aug | 21:00 uur | Gratis
Tootard (Golanhoogten) - Woestijnblues + Disco Mundo
Het noodpaspoort van TootArd vermeldt identiteit ‘ongedefinieerd’, maar gelukkig is hun muziek dat allerminst. Afkomstig van de Golanhoogten – een door Israël geannexeerd berggebied grenzend aan Syrië – is hun complexe politieke status de belangrijkste drijfveer achter hun positieve en hoopvol klinkende dansmuziek. Daarin vervagen grenzen letterlijk. Swingende woestijn-blues, reggae, dub, psychedelische-rock en funk; het verdwijnt allemaal in de aanstekelijke mix van TootArd.