Opening Heerlen Jazzt November Jazzmaand

Tribute to John Coltrane door het Ben van den Dungen Quartet

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek, een van de meest invloedrijke saxofonisten aller tijden. Hij verwierf bekendheid tijdens zijn periode bij Miles Davis en zijn soloprojecten sloegen in als een bom. De LP's 'Blue Trane' en 'Giant Steps' verwonderden vriend en vijand en waren van meet af aan klassiekers!
In de jaren zestig formeerde 'Trane' een nieuw kwartet en sloeg daarmee een nieuwe weg in. Een onmiddellijke verandering van de jazzmuziek van de jaren zestig was het gevolg. De modale jazz was geboren met beroemde albums als 'Impressions' en 'A Love Supreme'. Het Ben van den Dungen Quartet brengt in deze wervelende ode een hedendaagse interpretatie van een met recht als 'classics' bestempeld repertoire.
Ben begon zijn concertcarrière al in het begin van de jaren '80. Sindsdien heeft hij met verschillende groepen zo'n 6000 concerten in 70 verschillende landen verzorgd. Ben speelt mee op meer dan 80 cd's.
Ben van den Dungen – Saxen
Miguel Rodriguez – Piano
Marius Beets – Bas
Gijs Dijkhuizen – Drums

Aishinka,
een muzikaal project, ontstaan 2016 in Brussel, en onderzoekt de transmissie via wereldliederen en tijd. Het was haar vriendschap met Emmanuelle Duvillard en een gedeelde gemeenschappelijke muzikale gevoeligheid die Louise Andri inspireerde om een repertoire te ontwikkelen dat verschillende culturen samenbracht en uitdrukkingen (traditie, jazz) en om dit ensemble van drie vrouwenstemmen te creëren aangevuld met sopraan saxofoon, piano, bas en drums. Momenteel is het repertoire in wezen gebaseerd op traditioneel Bulgaarse liedjes (zoals ze in de jaren 50 en 60 werden geharmoniseerd) geheel vrij herzien met behulp van de improvisatie in jazz, met de bedoeling het van oudere generaties doorgegeven muzikale geheugen in stand te houden, terwijl het tegelijkertijd evolueert in de wereld van vandaag. Vandaar de naam Aishinka, wat in het Japans «liefde voor evolutie» betekent (dit is ook de titel van een album van de Bulgaarse componist Ivan Spassov). In 2019 won Aishinka de eerste prijs van de «B-Jazz International Contest» en in 2020 de «Maastricht Jazz Awards».
Aishinka is: Emmanuelle Duvillard (fr) – vocalen, Julie Rens (be) – vocalen, Claire Parsons (lux) –vocalen, Louise Andri (be) piano/arrangementen, Tom Bourgeois (fr) sopraan sax Fil Caporali (br) – doublebass en Daniel Jonkers (nl) -drums


RESERVEREN VERPLICHT!
Via: [email protected]
of tel: 045 5612121 (ma-vr 10.00 - 17.00 uur)