NOMADLAND

Verenigde Staten, 2020 / 108 minuten
Regie: Chloé Zhao
Met: Frances McDormand, David Strathairn en Linda May

Gedurende de financiële crisis van 2008 raakten vele Amerikanen dakloos door verlies van baan en huis. Zo ook de zestigplusser Fern. Sindsdien reist ze door het land van het ene naar het andere slecht betaalde baantje. Onderweg ontmoet ze lotgenoten op camperplaatsen en rond het kampvuur. Haar leven is hard en uit nood geboren, maar ook onafhankelijk, zonder verplichtingen.

Actrice Frances McDormand, winnares van twee Oscars voor Fargo en Three Billboards outside Ebbing, Missouri initieerde deze film zelf, die is gebaseerd op een boek over de moderne Amerikaanse nomaden. Ze trok Chloé Zhao aan als regisseuse. Zhao werkt net als in haar vorige film The Rider ook nu vrijwel uitsluitend met amateurs die hun eigen leven naspelen. Resultaat is een empathische en authentieke roadmovie over mensen die door corporate Amerika buiten spel zijn gezet.

Nomadland ging in wereldpremière tijdens het filmfestival in Venetië, waar de film de Gouden Leeuw won. Tijdens de voorbije Oscaruitreiking won Nomadland drie Oscars, in de categorieën beste film, beste vrouwelijke hoofdrol en beste regie. Meer dan verdiend.