Nederlands Kamerkoor Di Lasso's Tranen van Petrus

Een poëtische, confronterende én actuele uitvoering met zang en dans over het lijden van de apostel Petrus

De tranen van Petrus. Een apostel. Een volgzame leerling van Jezus. Misschien wel de trouwste van alle. Toch verloochent hij Jezus. Hoe moet hij zich gevoeld hebben? Onmachtig? Schuldig? Eenzaam? Orlando di Lasso, een van de grootste componisten uit de Renaissance, raakt aan de essentie van het verdriet en de strijd van Petrus in zijn madrigaalcyclus Lagrime di San Pietro.

Innerlijke strijd

Di Lasso’s Tranen van Petrus is een semi-geënsceneerde uitvoering van dit muzikale meesterwerk, in een co-regie van Tido Visser en Nanine Linning. Terwijl Petrus afgezonderd is van de rest van zijn wereld, worden zangers en dansers getuigen van Petrus’ leed. Poëtisch, confronterend, en actueel. Welk ideaal houdt stand in de innerlijke strijd van de van nature zwakke en angstige mens?

In De Tranen van Petrus plaatst het Nederlands Kamerkoor Orlando's die Lasso's meesterwerk in actuele context: wat gebeurt er met de mens ten tijde van isolatie, eenzaamheid en wanhoop? Marijn Rademakers (voormalig eerste solist bij Het Nationale Ballet en Stuttgart Ballet) danst de rol van Petrus - apostel en misschien wel de trouwste volgeling van Jezus. Toch verloochent hij Jezus. De desillusie en eenzaamheid die volgen komen tot leven in een scenisch samenspel tussen Petrus en het koor, in een co-regie van Tido Visser en Nanine Linning. Petrus' worsteling, vertolkt door sterdanser Marijn Rademaker, wordt gadegeslagen en begeleid door zeven zangers in levensgrote glazen zuilen. Wie is er eenzamer? Hij die opgesloten is, of hij die niemand heeft om zijn vrijheid mee te delen? Hoe verhoudt zijn idealisme zich vandaag de dag tot een wereld waarin mensen kiezen voor eigenbelang, een maatschappij waarin de oneliner het winst van de nuance, een maatschappij waarin blinde macht gaat boven moreel gezag? Publiek én zangers worden getuigen van Petrus' leed, Poëtisch, confronterend en actueel.

Credits

Orlando di Lasso Lagrime di San Pietro
Peter Dijkstra chef-dirigent
Nanine Linning co-regie en choreografie
Tido Visser co-regie en concept
Marijn Rademakers dans

Nederlands Kamerkoor-YouTube
Nederlands Kamerkoor-1
Nederlands Kamerkoor-2