Marlene Dietrich in Heerlen - 75 jaar Bevrijding

Het leven en het werk van 'La Dietrich'

Op zondag 19 januari, exact 75 jaar nadat zij Heerlen een speciaal bezoek bracht, maakt u opnieuw kennis met de magie van de meest legendarische diva van de 20ste eeuw, Marlène Dietrich. Exact 75 jaar nadat zij Heerlen een speciaal bezoek bracht. In een 'tour de chant' van Berlijn naar Hollywood, Las Vegas en Parijs met theaterscènes uit haar turbulente leven, foto's en uniek filmmateriaal uit de epoque van Dietrich samengesteld door Michael Helmerhorst/ Picture search.

Haar doorbraak en sterrenstatus in de filmindustrie, de onsterfelijke songs, haar moedige rol in WOII en gepassioneerde, rebelse invloed op de vrijheid van de vrouw hebben Marlène tot een legende gemaakt. Zo reist de filmster en zangeres eind 1944 en begin 1945 achter de Amerikaanse troepen aan die Europa bevrijdden van de Nazi’s. De Duitse diva, die al in 1933 partij koos tegen Hitler, was zeer geliefd bij de GI’s aan het front. In januari 1945 brengt ze daarom een bezoek aan Heerlen om op te treden voor Amerikaanse soldaten die hier op verlof zijn. In de ‘Hollandia’ bioscoop om precies te zijn, waar toentertijd een zogenaamd restcenter voor Amerikaanse soldaten op verlof gevestigd was.

Nu, precies 75 jaar na haar unieke bezoek aan Heerlen én 75 jaar na de bevrijding, brengt deze voorstelling een ware hommage aan de onvergetelijke La Dietrich. De roemruchte biografie van haar dochter, Maria Riva, vormt de inspiratiebron en rode draad in deze muzikale, filmische voorstelling en wordt indringende wijze vertolkt door La Sirène (Wilma Bakker) en ‘Von Kopf bis Fuss’ begeleidt door haar Piano Maestro.

Inleiding

Na de pauze van La Sirene houdt Wiel Beijer een inleiding over Marlène Dietrich als overtuigd anti-nazi. Hij vertelt over haar definitieve vertrek naar de Verenigde Staten, over haar rol in de Tweede Wereldoorlog, haar optredens in de restcenters van de Amerikaanse strijdkrachten op de Europese slagvelden, zoals in Heerlen en Maastricht, over haar selfies en over de ontvangst tijdens haar terugkeer na de oorlog in Duitsland.