Krisztina de Châtel & Astrid Boons

Feminale is geïnspireerd op strijdbare kracht, solidariteit en onderlinge steun

Als de wereld onder je voeten wegdraait

Oorlog en conflict brengt mensen – en vrouwen in het bijzonder – overal ter wereld in een moeilijke positie. Hun natuurlijke neiging naar verbinding en harmonie staat op gespannen voet met het verlangen naar onafhankelijkheid, vrijheid en zelfbehoud.
Feminale, het choreografische tweeluik van Krisztina de Châtel en Astrid Boons is geïnspireerd op strijdbare kracht, solidariteit en onderlinge steun. Een zoektocht naar balans in onzeker tijden, die universeel herkenbaar is en ons allemaal aangaat.

De twee werken van Feminale sluiten thematisch op elkaar aan, terwijl de choreografen tegelijkertijd een duidelijk herkenbare eigen vertaling geven. Vertolkers zijn dansers met wie De Châtel eerder samenwerkte in de voorstelling Thron en over wie de VSCD-jury het volgende schreef: “Al lijken ze identiek, iedere danseres blinkt uit door het vermogen bij te dragen aan het collectief.”
Beiden choreografen werken ook met dezelfde kostuum- en lichtontwerper, zodat visuele eenheid ontstaat. Het scènebeeld met de draaiende trap is het werk van conceptueel grootmeester Theun Mosk. Jong designtalent Min Li ontwerpt aansprekende, theatrale kostuums. Lichtwerper Bernie van Velzen voegt zijn uitgebreide kennis en ervaring toe aan de vormgevingsconcepten.

Krisztina de Châtel - Scala (25 - 30 minuten, 5 dansers)

Krisztina de Châtel maakt met Scala een gloednieuwe choreografie waarin vijf danseressen zich verhouden tot een ontwerp van eigen hand: een 4,5 meter hoge trap die breed begint en naar boven toe steeds smaller wordt. Zij ontwierp de trap voor The Third Space, onderdeel van De Nederlandse Dansdagen in 2018. Voor Scala zal de trap ook gaan draaien en staat daarmee symbool voor deze instabiele wereld. In hun zoektocht naar vaste grond onder de voeten moeten de dansers zich soms strijdbaar tonen, maar vinden zij ook steun bij elkaar.

Astrid Boons - Arise (25- 30 minuten, 3 dansers)

In haar nieuwe choreografie Arise laat Astrid Boons ons het persoonlijke perspectief zien waarin de sociale en maatschappelijke verwachtingen die aan vrouwen worden opgelegd, bepalen welke ambities passen. Drie dansers vechten tegen strenge fysieke grenzen die uit niets meer dan licht bestaan. De lichamen bewegen intuïtief en zoekende. Ze vloeien en stollen door de ruimte totdat ze langzaam hun kracht en kwetsbaarheid onthullen.

Credits

Choreografie: Krisztina de Châtel, Astrid Boons
Compositie: J.S. Bach, Han Otten (Scala), Miguelàngel Clerc Parada (Arise)
Dansers: Marina Bilterijst, Alina Fejzo, Alice Gioria, Martina Orlandi, Karolina Szymura, Federica Panariello, Julia Drittij (stagiaire)
Repetitors: Francesca Monti, Dries van der Post
Idee en concept trap: Krisztina de Châtel (2018)
Scenografie: Theun Mosk | Ruimtetijd
Lichtontwerp: Bernie van Velzen
Dramaturgisch advies Arise: Eva Martinez
Realisatie trap: Marq Claessens en Florain Verheijen (2018)
Realisatie toneelbeeld: Merijn Versnel | Ruimtetijd
Kostuums: Min Li
Theatertechniek: Mart Hielema, Marcel Slagter
Zakelijke leiding: Dick Vos

Verplaatsing - De oorspronkelijke datum van deze voorstelling was 7 april 2021, maar door de Covid-19 ontwikkelingen is de voorstelling verplaatst naar de bovenstaande datum. Kaartkopers die voor de oorspronkelijke datum een kaart hebben besteld, hebben een e-mail van ons ontvangen over de afwikkeling van de tickets.

Aanpassingen omtrent Covid-19

Door alle maatregelen rondom Covid-19 en de vele wijzigingen hierin, hebben wij een aantal aanpassingen moeten doorvoeren. Zo houden wij ons aan het Covid-19 protocol, blijft het organisatorisch uitvoerbaar én kunnen uw veiligheid blijven garanderen. Zo kunt u tijdelijk niet uw eigen stoel kiezen, bestelt u bij voorkeur online, komt u alleen met mensen uit uw huishouden naar het theater én annuleert u kosteloos uw tickets als u klachten heeft. Een overzicht van al onze maatregelen leest én ziet(!) u hier. Of bekijk onze veelgestelde vragen pagina.