Koninklijk Concertgebouworkest From the New World

Een drieluik met een indringende achtervolging, een spectaculair pianoconcert en een van de populairste symfonieën ooit geschreven

Dvořáks Negende symfonie ‘uit de Nieuwe Wereld’ is een onweerstaanbaar meesterwerk. Tugan Sokhiev leidt het Concertgebouworkest daarnaast in Prokofjevs Tweede pianoconcert met Alexandre Kantorow en Chase van Joey Roukens.

Tugan Sokhiev opent dit bijzondere drieluik in onze serie TOPklassiek met het in 2013 voor het Concertgebouworkest geschreven Chase van Joey Roukens. De jonge componist schreef dit werk geïnspireerd door een achtervolgingsscène in een film.

Het spectaculaire Tweede pianoconcert van Prokofjev
Na Chase hoort u het Tweede pianoconcert dat Prokofjev schreef enkele jaren voordat hij zijn heil besloot te zoeken in de Verenigde Staten. Met dit spectaculaire pianoconcert debuteert Alexandre Kantorow, de gevierde winnaar van het prestigieuze Tsjaikovski Concours in 2019, bij het Concertgebouworkest.

Een meesterlijke vertolking van Dvořáks Negende symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’
De finale is voor Antonín Dvořáks Negende symfonie, ‘Uit de Nieuwe Wereld’; een van de populairste symfonieën ooit geschreven. De componist was aangesteld als conservatoriumdirecteur in New York. Hij ontdekte de muziek van de Indiaanse en de Afro-Amerikaanse bevolking en verwerkte volksmelodieën in de symfonie. De muziek roept Amerikaanse weidse vergezichten op, maar verraadt ook een smachtende heimwee naar zijn Boheemse vaderland.

Uitvoerenden
Koninklijk Concertgebouworkest
Dirigent: Tugan Sokhiev
Solist: Alexandre Kantorow

Programma
Joey Roukens Chase
Sergei Prokofiev Pianoconcert nr. 2
Antonín Dvořák Symfonie nr. 9, ‘Uit de Nieuwe Wereld’