Joshua Redman & Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Dé belangrijkste saxofonist van een generatie

Een van de meest vooraanstaande jazzmuzikanten van dit moment, saxofonist Joshua Redman, treedt samen op met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw in Heerlen. ‘s Lands toonaangevende big band staat speciaal voor deze gelegenheid onder leiding van de Amerikaanse gastdirigent Jim McNeely. Op het programma staat muziek van Joshua Redman en Jim McNeely, geschreven in opdracht van de Frankfurt Radio Big Band.

Joshua Redman wordt gezien als een van de meest toonaangevende en belangrijkste saxofonisten van deze tijd. Beinvloed door zowel jazzgrootheden als Coltrane, Cannonball Adderley en zijn vader Dewey Redman, als pop- en soullegendes als The Beatles, Prince en Led Zeppelin, zoekt hij voortdurend nieuwe uitdagingen. Naast zijn eigen groep speelt Redman ook in de “all star band” James Farm en werkte hij mee aan albums van onder meer Elvin Jones, Joe Lovano en Paul Motion.

Redmans debuut-cd Wish werd opgenomen met jazzgrootheden Charlie Haden en Pat Metheny. In 1994 starte hij zijn eigen kwartet met pianistBrad Mehldau, bassist Christian McBride en drummer Brian Blade die alle drie uit tot bandleiders uitgroeiden en behoren tot de top in de hedendaagse jazz met hun eigen ensembles.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw is een bigband van absolute wereldklasse. Met een ijzersterke ritmesectie en dito blazers tourt het orkest wereldwijd met uiteenlopende programma’s en vele grote (inter)nationale solisten. Hun meest recente album Crossroads is zowel nationaal als internationaal lovend ontvangen.

Jim McNeely - dirigent
Jim McNeely is sinds 2011 chef-dirigent van de Duitse Frankfurt Radio Big Band. Zijn reputatie als componist/arrangeur en dirigent voor grote jazzensembles leverde hem negen Grammy-nominaties op. Daarnaast was hij vaste pianist bij het Thad Jones/Mel Lewis Jazz Orchestra (later Vanguard Jazz Orchestra) en speelde hij jarenlang met o.a. Stan Getz en Phil Woods.