Internationaal Theater Amsterdam - Scenes uit een Huwelijk

‘Ivo van Hove excelleert met Bergmanniaans huwelijksdrama’ – Vrij Nederland

Johan en Marianne lijken het perfecte koppel. Ze zijn getrouwd, hebben kinderen en hun carrières zijn succesvol. Als Johan op een dag vertelt dat hij een andere vrouw heeft ontmoet, is hun huwelijk voorbij. In zes scenes volgt het publiek hun helletocht, van de eerste kleine wrijving tot een ultiem fysiek gevecht.

Scènes uit een huwelijk is een bijzondere theaterervaring. Het publiek verplaatst zich per scène, terwijl Johan en Marianne simultaan gespeeld worden door drie acteurskoppels van verschillende leeftijden. Hierdoor is de toeschouwer getuige van verleden, heden en toekomst van een liefdespaar. Door de hoge mate van intimiteit – de confrontaties vinden slechts op enkele meters van het publiek plaats – krijgt de bezoeker de sensatie door een vergrootglas alle processen van een ontwricht huwelijksleven te zien. Het voelt alsof je in de huiskamer van Johan en Marianne zit.

Recensies
Sinds 2005 verovert Scènes uit een huwelijk waar ook ter wereld de harten van het publiek én van de internationale pers. De gerenommeerde Britse krant The Guardian riep Scènes uit een huwelijk in 2013 uit tot één van de tien beste voorstellingen van het jaar. Celia Nufaar won voor haar rol de Colombina, prijs voor ‘beste vrouwelijke bijrol’.

‘Fraaie momenten van intens toneelspel’de Volkskrant
‘Van Hoves vernieuwende theatertaal dwingt als altijd respect af’Parool
‘Ivo van Hove excelleert met Bergmanniaans huwelijksdrama’ Vrij Nederland
'Scènes uit een Huwelijk raakt iedereen' - NRC
‘Until the last minutes of this superbly acted, four-hour version, I was completely gripped' The Guardian ★★★★