Het Shanghai Ballet - Het grootste Zwanenmeer ter wereld

Het grootste Zwanenmeer ter wereld keert terug naar Heerlen!

Na twee stijf uitverkochte zalen in januari 2016 komt Het Grootste Zwanenmeer ter wereld uit China opnieuw naar Theater Heerlen! Op initiatief van Stardust Theatre, producent van dit indrukwekkende ballet, heeft de Engelse topchoreograaf Derek Deane diens prachtige versie van het Grootste Zwanenmeer ter Wereld opnieuw ingestudeerd met het Shanghai Ballet.

In plaats van 16 zwanen ziet u in deze productie 48 zwanen schitteren. Balletmaestro Derek Deane heeft met het English National Ballet een enorme reputatie op het gebied van grote arenaproducties. Zo was zijn Zwanenmeer onder andere te zien in The Royal Albert Hall, waar het wekenlang zo’n 5000 bezoekers per voorstelling trok. Deane moest een vertaalslag moest maken van een arenaproductie naar een theaterversie, vereiste dit heel veel inventiviteit in de choreografie, het resultaat is werkelijk schitterend. Het is nog ontroerender en poëtischer. ”Het zijn als het ware grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt”, zegt Derek die wekenlang in Shanghai is geweest om met het 100-koppige gezelschap zijn versie van dit Grootste Zwanenmeer in te studeren.

Deze grote theaterversie van het Zwanenmeer was vorig jaar een waar spektakel in onze RABOzaal. De Volkskrant bekroonde de voorstelling met 4 sterren en schreef dat het Zwanenmeer een Zwanenzee is geworden. Ook van onze bezoekers ontvingen we vorig jaar laaiend enthousiaste reacties: “Dit was een derde voorstelling die ik heb gezien van het Zwanenmeer. Tot nu toe de allermooiste uitvoering. 10 met een griffel!!!!” (tevedenheidsenquete PLT).