Dance Extra

De 25ste editie van schrit_tmacher staat in het teken van het thema ‘New Urbanities / New Technologies’. Niet alleen in de dansvoorstellingen en performances, ook in het contextprogramma zoomt het festival in op de manier waarop nieuwe technologieën en visies op een duurzame toekomst vorm geven aan de urban context, de stad en de kunsten. En hoe nieuwe makers in hun werk reflecteren op actuele ontwikkelingen en vraagstukken en zo vorm geven aan de (dans)kunst van de toekomst. Het contextprogramma is samengesteld door en met choreografe en curator Karin Post.

Een eigentijds vervolg aan de baanbrekende ‘Gulbenkian International Course for Professional Choreographers and Composers’. Deze cursus werd vanaf de jaren 70 jaarlijks gegeven in Londen en Wakewield Bretton Hall (West Yorkshire) met Merce Cunningham, John Cage, Lucinda Childs en Phillip Glass als cursusleider. De cursus bracht choreografen, componisten, dansers en musici samen voor een intensieve periode van onderzoek en samenwerking. Vandaag zijn de inspiratie en invloed ervan nog altijd voelbaar in het dansveld. Karin Post nam in 1990 deel en wil de oorspronkelijke ideeën verder ontwikkelen en de cursus ook openstellen voor decorontwerpers en beeldend kunstenaars. De eerste piloteditie gaat van start met de Franse choreografe Anne Nguyen als cursusdocent. Onder meer The Notorious IBE en HJS Amsterdam leveren dansers.

Het collectieve werkproces staat in het teken van het festivalthema ‘New Urbanities / New Techologies’ en zal inspirerende dialogen tussen verschillende kunstvormen op gang brengen. Aan het einde van de werkweek wordt een samenvatting aan het publiek gepresenteerd in een multidisciplinaire voorstelling.