24e Southern Bluesnight It's all about the blues

It’s all about the blues

Zaterdag 13 maart 2021 staat Parkstad Limburg Theaters in het teken van de 24e editie van de Southern Bluesnight. Het grootste indoor bluesfestival van het zuiden presenteert een line-up waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan. Met internationale topacts en klinkende namen uit eigen land. The Southern Bluesnight presenteert het beste van de blues op drie podia en live buskers in de wandelgangen van Theater Heerlen.​

Voor de editie in 2021 zijn de volgende headliners al bevestigd:

JOHN PRIMER & the REAL DEAL Bluesband (US)
CHRIS BERGSON & ELLIS HOOKS (US)
KING SOLOMON HICKS (US)
HARMONICA HINDS (US)
PHIL GATES (US)

24e Southern Bluesnight-1
24e Southern Bluesnight-2
24e Southern Bluesnight-3
24e Southern Bluesnight-4
24e Southern Bluesnight-5

Line-up:

John Primer & The Real Deal Bluesband​ (US)

John Primer, een bluesman in hart en nieren leende op 8 jarige leeftijd zijn eerste gitaar. Gefascineerd door grootheden als Jimmy Reed, Muddy Waters, Little Milton en Elmore James was John verkocht aan de Blues. Hij vormde door de jaren heen zijn eigen unieke stijl die niet onopgemerkt bleef door de grootheden van de Blues. Zo werkte hij samen Sammy Lawhorn, Junior Wells, Buddy Guy, Lonnie Brooks en "Hoochie Coochie Man" zelf, Muddy Waters. Er zijn maar weinig bluesartiesten die John's sterke traditionele slide techniek kunnen evenaren. En dat niet alleen, zijn gave als story teller en liedjesschrijver zijn eindeloos en zijn geluid is onvergetelijk. John Primer & The Real Deal Bluesband zijn een drijvende kracht in de hedendaagse blues!

Foto: Eric Kriessant

Chris Bergson & Ellis Hooks (US)

Chris Bergson en Ellis Hooks brengen onvervalste Delta soul-blues tijdens SBN. De stem van zanger Ellis Hooks doet denken aan de groten der aarden als Sam Cooke en Otis Redding. Toch is zijn geluid uiterst uniek te noemen door de combinatie van R&B, blues en Southern Gospel. De uit New York afkomstige gitarist en singer-songrwriter Chris Bergson deelde het podium met o.a B.B King, Etta James en Bettye Lavette en werd door all Music uit geroepen tot ‘een van de meest inventieve Singer-Songwriters in de moderne blues’. Dit keer laat hij echter het merendeel van de zang over aan Ellis Hooks en maakt hij er met zijn swingende gitaarspel een waar feest van.

King Solomon Hicks (US)

De pas 22-jarige gitarist en zanger Solomon Hicks wordt niet voor niets ‘King’ Solomon genoemd door zijn fans. Ondanks zijn jonge leeftijd weet hij namelijk als geen ander jazz en blues perfect te combineren. Hij speelt al sinds zijn 13e in de New York’s Cotton Club als lead gitarist van een 17-koppige band en dat doet hij inmiddels al zo’n 9 jaar. Zijn 4e album genaamd Carrying On The Torch Of The Blues, bracht hij uit in 2015 met optredens van o.a Southside Johnny, Bruce Springsteen the E Street Band saxofonist Jake Clemons. Ook werkte hij samen met legendarische artiesten als Tony Bennett, Jon Hendricks, Mike Stern en Lee Ritenour.

Harmonica Hinds (US)

De legendarische Harmonica speler Harmonica Hinds werd bekend in de jaren zeventig toen hij vaak op het podium stond met Junior Wells van de beroemde Theresa's Lounge in Chicago. Al ruim 5 decennia is Hinds een begrip in de blues scene en speelde hij met grootheden als Muddy Waters, Koko Taylor, Pinetop Perkins. Tot op heden is hij zeer actief in de Chicago blues scene met eigen shows en shows samen met de onlangs overleden Eddie Taylor Jr. Hinds zal tijdens zijn optreden op de Southern Bluesnight worden begeleid door Richard van Bergen en Jeroen JJ Goossens. Sinds dit jaar vormen zij samen ‘Richville’, een duo dat kan worden omschreven als ‘organisch, intuïtief en ongepolijst’.

Phil Gates Band (US)

Bij bluesheld Phil Gates stroomt de blues al van jongs af aan door zijn aderen. De in Chicago geboren multi-instrumentalist leerde vanaf zijn 7e viool, klarinet en drums spelen maar zijn ware liefde vond hij in de gitaar. Het is de expressiviteit van de elektrische gitaar en het geluid van de slide waardoor dit zijn favoriete instrument wordt. Beïnvloed door Buddy Guy, Muddy Waters, Roy Buchanan, Jimi Hendrix, en Shuggie Otis werd hij op 18 jarige leeftijd professioneel muzikant en tourde hij mee met verschillende projecten. In de carrière die volgt speelt hij samen met blueshelden als Buddy Guy, John Mayall, Eric Gales en vele anderen.