Daniel Mac Lloyd

Daniel Mac Lloyd in Heerlen Mijn Stad

Een mural maken in een stad naar keuze en dan kiezen voor Heerlen. Kunstenaar Daniel Mac Lloyd deed het en daar zijn wij erg dankbaar voor. Begin oktober van 2019 heeft hij gewerkt aan de – op het moment van schrijven – meest recente toevoeging aan het openluchtmuseum dat Heerlen is.

Mural Daniel Mac Lloyd
Mural in wording


Eerder, in september 2018, werd Daniel Mac Lloyd uit Luxemburg uitgeroepen tot ‘Young Talent’ tijdens de Street Art Awards Benelux. Zijn prijs was het maken een muurschildering in één van de partnersteden. Een reisje naar Heerlen volgde.

De totstandkoming van een mural begint met het vinden van een geschikte muur. Gelukkig stelden twee eigenaren van Klompstraat nr. 10 met veel enthousiasme hun zijgevel ter beschikking. Daarna was het enkel een kwestie van een startdatum prikken. Makkelijker gezegd dan gedaan, want als muralist is Mac Lloyd elke week wel in een andere plaats in Europa. In de maanden voorafgaand aan zijn avontuur in Heerlen heeft hij muren, treinstellen en zelfs een heel restaurant beschilderd in onder meer thuisland Luxemburg, Frankrijk en Engeland. Na wat over en weer mailen werd de periode van 30 september t/m 4 oktober vastgelegd.

Mural Daniel Mac Lloyd
Daniel Mac Lloyd


Inmiddels is het eindresultaat al enige tijd te bewonderen. Het is een schildering van twee tropische papagaaien die met zijn felle kleurgebruik een toch wel kleurloze straat van Heerlen-Centrum behoorlijk opfleurt. Of zoals een bewoner van het tegenovergelegen appartementencomplex zo mooi zei: “als ik ’s morgens de gordijnen opensla is het net alsof ik op vakantie ben.”

Deze mural is een mooi samenspel tussen Daniel Mac Lloyd, Amsterdam Street Art, Heerlen Mijn Stad en Gemeente Heerlen. Chapeau!