Nieuw in Heerlen: de balkanbroodjes uit Meno’s Kitchen

Nieuw in Heerlen: de balkanbroodjes uit Meno’s Kitchen

De balkanbroodjes van Armend zijn nu nog een goed bewaard geheim in Heerlen, maar dat kan niet meer lang duren. In de steeds leuker wordende Oranje Nassaustraat streek even geleden Armend neer met zijn horecadroom: een eigen broodjeszaak. Hier trakteer je jezelf op ambachtelijk bereide broodjes met pulled beef of chicken, op een gevulde pite of ‘gewoon’ een broodje kaas, brie of tonijn.

Armend – Meno voor vrienden – komt uit Albanië (Kosovo), maar is al 31 jaar in Nederland waarvan hij zo’n 20 jaar in de horeca werkt. Zijn opleiding rondde hij af bij Kasteel TerWorm en sinds kort brengt hij zijn liefde voor koken naar de binnenstad van Heerlen. Het pand waar lange tijd de tattooshop van Miss Poppy zat (met dat leuke lantaarntje boven de deur) is nu verbouwd tot eetzaak. Dit is het domein van Armend waar hij klein wil beginnen, maar nu al op grote plannen broedt.

Klein beginnen is bescheiden uitgedrukt. Het is al gelukt om een zaak te openen met een verrassende kaart. Waar in Heerlen krijg je goed gevulde broodjes pulled vlees die extra lang en langzaam gegaard zijn door een professionele kok? En dan die balkanbroodjes, waarin Armend zijn liefde voor eten met zijn roots combineert. Het balkanbrood maakt hij zelf volgens traditioneel recept. Het huisgemaakte brood vult hij met groente, vlees (pite) of gehakt (pleskavica). Je dorst les je met frisdrank, al dan niet uit de Balkan. En je minder avontuurlijke eetgezelschap kan terecht voor – ook heel lekkere – broodjes kaas, gezond, brie en tonijn. Deze zijn sneller klaar, maar de andere opties zijn het wachten waard!

Aandachttrekkers
De broodjes pulled vlees trekken op dit moment de meeste aandacht van pioniers die komen proeven bij Armend. Dat vlees komt niet van Hanos of Sligro, maar bereidt Armend zelf in eigen keuken. Het recept: het vlees aanbakken en op smaak brengen met ui en knoflook. Laurier toevoegen en van het vleessap een jus maken. Het geheel met water extra lang – 4 in plaats van 2,5 uur – laten garen en dan weet Armend zeker dat alle smaak erin zit. Dat proef je als je een broodje pulled beef of chicken bestelt bij Meno’s Kitchen.

Langzamerhand kun je ook op steeds meer plekken lekker ontbijten in Heerlen en Meno’s Kitchen is ook zo’n plek. Natuurlijk kun je voor dat broodje kaas gaan, maar dan mis je de ervaring van het Balkanontbijt en dat wil je niet. Het is voor types die ’s ochtends wat aankunnen: extra lang balkanbrood, met omelet, worst, feta en olijven. De kleinere eter kan ook voor een broodje omelet gaan, met keuze uit drie soorten bereidingen (naturel, met kaas of groenten).

Grote plannen
Armend is heel realistisch: eerst wil hij rustig uitbouwen met deze broodjesformule. In september komen er meer vegetarische gerechten bij en hij gaat mee met de seizoenen bijvoorbeeld door het maken van verse soepen. De langetermijnplannen zijn weer wat groter. Hij wil (balkan)broodjesbuffetten aan bedrijven leveren en heeft achterdoor een ruimte voor groepen. Vanuit zijn jeugd heeft hij een mooie ambitie. Toen hij als kind vanuit Joegoslavië naar Nederland vluchtte, werden er lunchpakketjes aan de kinderen uitgedeeld, zodat niemand honger en iedereen hetzelfde te eten had. Ondanks de rijkdom in Nederland ziet hij veel armoede onder kinderen. Dat ze zonder fatsoenlijk eten naar school gaan, vind Armend onbegrijpelijk. Op den duur zou hij daar graag iets aan willen doen en intussen kun jij zijn droom waarmaken onder het genot van een heerlijk broodje!

Meno's Kitchen
Oranje Nassaustraat 14

Tekst: Leonie Kohl
Foto’s: Luc Lodder